Saznajte prvi
 • Podzemne tajne Beograda

  Beograd

 • Popust 20%
 • Kratak opis akcije:

  Izlet - Podzemne tajne Beograda. Popust 20%. Cena aranžmana koja uključuje troškove organizacije, ulaznice, degustaciju vina i usluge vodiča iznosi 8 € (po osobi).

 • Termin polaska: Subotom i nedeljom

  Broj dana: 1

  Stara cena: 10 €
  • Nova cena: 8 €
  Prijavi ponudu
  Okupljanje gostiju na Kalemegdanu ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj u 15:30 časova.

  Prolazak kroz Karađorđevu kapiju – Ime je dobila u spomen na ulazak Karađorđa i ustaničke srpske vojske u tvrđavu početkom 1807. godine. Dugo se verovalo da je Karađorđe upravo kroz ovu kapiju ušao u tvrđavu…Prolazak kroz unutrašnju Stambol kapiju – Tokom austrijske vladavine Beogradom 1717 – 1736. godine izgrađena su utvrđenja Jugoistočnog fronta na osnovu projekta inženjerijskog pukovnika Nikole Doksata de Moreza (pominje se u domaćem filmu Lavirint). Tada je podignuta i Stambol kapija … Prolazak kroz Sahat kapiju – Venecijanski graditelj u austrijskoj, a potom i u turskoj službi, Andrea Kornaro, izgradio je današnju Sahat kapiju. Do danas je u austrijskim arhivama obeležen kao Izdajnik.

  Silazak u veliki podzemni bunker iz vremena Informbiroa – Bunker je izgrađen 1948. godine zbog potrebe tadašnje države da se odbrani od eventualnog napada Sovjetskog Saveza. Jugoslovenska narodna armija odlučila je da izgradi bunker na strateški izuzetno važnom mestu, sa otvorima za topove i protivtenkovsku artiljeriju, ali i svim neophodnim pratećim programom za slučaj napada, uključujući i rezervoare za vodu od neobičnog materijala. Podsetićemo koliko Beograd ima nemirnu istoriju čak i u mirnodopskim danima…

  Rimski Bunar – tajanstveno zdanje ukopano u stenovito tlo u blizini „Pobednika” pre tri veka. Rimski bunar nazivaju i “pupak sveta” i verovalo se da je to mesto odakle je mitski junak Orfej silazio u podzemni svet.

  Silazak u podzemni lagum Velikog barutnog magacina i poklonjenje jednoj od najvećih relikvija hrišćanskog sveta, Joninom sarkofagu starom oko 1500 godina.- Veliki barutni magacina ukopan je u steni zapadnog podgrađa ili tzv. Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, Oko ove građevine, sredinom XVIII veka izgrađen je izuzetno jak zaštitni bedem. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda, Kosmaja i Kostolca.

  Odlazak do podzemnog laguma u Karađorđevoj ulici. Danas vinarija, nekad je služio kao skladište rečnim trgovcima koji su tu smeštali robu pristiglu Savom i Dunavom, a potom je pomoću lifta na vuču iznosili na Kosančićev venac. Čeka nas posluženje vinom i predah od podzemne beogradske avanture. Naš domaćin u vinskom lagumu biće pisac i novinar Zoran Nikolić, čija su istraživanja i knjiga „Beograd ispod Beograda“ omogućili do ponovo otkrijemo zaboravljene odaje.
  *Za detaljne informacije kliknite na: Mayak Tours - Podzemne tajne Beograda.
  Pročitaj više
  • Usluge vodiča tokom trajanja ture,
  • Ulaznice za podzemne prostore na Beogradskoj tvrđavi,
  • Degustacija vina u Vinskom podrumu (lagumu u Karađorđevoj),
  • Troškove organizacije putovanja.
  Pročitaj više
  • Individualne troškove putnika,
  • Popust: Za decu mlađu od 12 godina cena izleta je 500 dinara.
  Pročitaj više